Pages

Tuesday, 28 July 2015

SENARAI PENUH BARU KABINET MALAYSIA 2015



Perdana Menteri Merangkap Menteri Kewangan
 - YAB DS Najib Razak

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri KDN
 - YAB DS Dr Zahid Hamidi

Menteri Pengangkutan
 - YB DS Liow Tiong Lai
Timb. Pengangkutan - YB Dato Aziz Kaprawi

Menteri Kesihatan
 - YB DS Subramaniam
Timbalan - YB DS Dr. Hilmi Yahya

Menteri JPM
 - YB Dato Mah Siew

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan
 - YB DS Nazri Aziz
Timbalan - YB Dato Mas Ermyriati

Menteri Pertahanan
 - YB DS Hishamuddin 
Timbalan -YB DW Mohd Johari Baharom 

Menteri MITI
 - YB DS Mustpha Mohamad
Timbalan - YB Dato Ahmad MAslan dan YB Senator Dato Lee Chee Liong 

Menteri Tenaga Teknologi Hijau dan Air
 - YB DS Maximus Ongkili
Timbalan - YB Dr James Dawos Mamat

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi
 - YB Dato Amar Douglas
Timbalan - YB Dato Noriah Kasnom

Menteri Pertanian dan Industri Tani
 - YB DS Shabery Cheek
Timbalan - YB DS Haji Tajuddin Abd Rahman

Menteri KLLW
 - YB DS Ismail Sabri
Timbalan - YB Dato Alaxender dan YB Dato Ahmad Jazlan

Menteri Kewangan II
 - YB DS Ahmad Husni Hanadzlah
Timbalan Menteri Kewangan - YB Datuk Johari Abd Ghani dan YB Datuk Chua Tee Yong

Menteri Sains Teknologi dan Inovasi
 - YB Datuk Wilfred
Timbalan - YB Datuk Dr Abu Bakar

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
 - YB DS Hajah Rohani 
Timbalan - YB Datuk Hajah Azizah dan YB Senator Datin Paduka Chew Mei Fun

Menteri Kerja Raya
 - YB DS Fadhilah Yusof
Timbalan - YB Dato Rosnah Rashid Shirlin

Menteri Sumber Manusia
 - YB DS Richard RIot
Timbalan - YB DS Haji Ismail

Menteri Wilayah Persekutuan
 - YB DS Tengku Adnan Tengku Mansor
Timbalan - YB Loga Bala

Menteri Pengajian Tinggi
 - YB DS Idris Jusoh
Timbalan - YB Datuk Yap Kain

Menteri Luar
 - YB DS Anifah Aman
Timbalan - YB DS Reezal

Menteri JPM
 - YB Datuk Joseph Entulu

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar
 - YB Datuk Dr Wan Junaidi
Timbalan - YB Datuk Ir Haji Hamim

Menteri Pendidikan
 - YB DS Mahadzir Khalid
Timbalan - YB P Kamalanathan

Menteri Belia dan Sukan
 - YBKhairy Jamalaluddin
Timbalan - YB Datuk Saravanan

Menteri Komunikasi dan Multimedia
 - YB DS Panglima Dr. Mohd Salleh Keruak
Timbalan - YB Dato Jailani Johari

Menteri KPDNKK
 - YB Datuk Hamzah Zainuddin
Timbalan - YB Datuk Paduka Ahmad Bashah

Menteri JPM
 - YB DS Jamil Kamil Baharoom
Timbalan - YB Senator Dato Dr. Asyraf Wajdi

Menteri JPM
 - YB DS Azalina , YB Dato Ir. Wee Ka Siong, YB DS Wanid Omar, YB Puan Hajah Nancy, YB DS Shahidan Kassim, YB Senator Paul Lo, YB DS Idris Jala, YB DS Panglima Joseph Kurup, YB Dato Josep Entulu, 

Timbalan Menteri JPM
 - Dato Razali Ibrahim

Timbalan Menteri KDN
 - Datuk Nur Jazlan dan Tuan Masir Anak Kujat


Saturday, 25 July 2015

Fikirkan: Muflis Tidak Boleh Membela Keadilan?

Kita disajikan dengan berita tiga sekutu yang sedang membela keadilan untuk kerajaan BN secara terbuka dan didapati mereka bertiga sebenarnya disenaraikan sebagai MUFLIS/BANCRUPT.


Soalan Blogger.....

Adakah menjadi muflis adalah kesalahan jenayah disisi undang-undang?

Adakah seorang muflis salah disisi mana mana agama?

Adakah seorang yang muflis tidak boleh mencari pendapatan untuk menyara kehidupannya?

Adakah seorang yang muflis hilang hak bersuaranya?

Adakah seorang yang muflis tidak boleh berhadapan dengan masyarakat mahupun isu sosial dan politik?

Jika anda menjawab TIDAK untuk semua diatas, maka blogger menasihatkan semua pihak media untuk tidak menghebohkan lagi isu MUFLIS ini.

Sekian.



Friday, 24 July 2015

Mesti Baca: Sindiket Tarik Kereta, Polis Berpakat? Siasat!

Artikel dibawah ini blogger jumpa dari blog member Malaysian Tribune. Blogger rasa perkara ini harus di Share untuk rakan-rakan sekalian. 

Saya jugak berharap pihak PDRM akan siasat perkara ini sebelum nerlaku lebih berleluasa dan lebih ramai menjadi mangsa. 


 

Assalam. We all on the way ke Melaka tadi and sebab nak shishi we all stop kat toilet tol Tangkak sebelum masuk ke tol. Which is kalau kite dari Tangkak nak ke Melaka, kat toilet sebelah kanan sebelum masuk tol.

I keluar ke toilet dengan ibu. Ayah pun nak keluar ke toilet juga. Masa Ayah nak keluar dari kereta, lelaki baju hijau umur dalam awal 30-an or akhir 20-an nak rampas kunci kereta, lagak macam nak tarik kete. Kasar sangat.

Kata Ayah tak settle loan kete 8 Bulan dengan Public Bank. Sedangkan loan kete tu dari Aeon Credit. And tak sangkut langsung pun. Then he told us cakap ade grant kete semua tapi tunjuk lepastu lipat lelaju. Dalam masa yang sama die cakap "settle je laa. Bayar je berapa2" Pergh keadaan jadi worse bila die nak belasah Ayah sebab Ayah dah start keluar besi lock kereta untuk protect everyone.

I and Ibu jerit minta "Tolong. Tolong" Tapi kat tempat tu sunyi and tak berapa ade orang and person yang ade semua macam cuak nak Tolong. I was crying and dial 999. Hanya Allah tahu betapa rase takutnya masa tu.

Then, Ibu tanya I mana polis. And I cakap police on the way. And this kind of pig with green shirt terus pura pura call dalam kereta then keluar cakap "Dah call bank. Bank kata dah settle. Bank silap info. Ni kereta lelong" What say you? Kereta ni bukan kereta lelong. And the other pig datang which is chinnese cakap kat Ibu macam ni, "Ni ade cerita belakang. Tak boleh cerita depan Anak Anak. " Ibu jerit cakap ape benda nak sembunyikan cerita je laa. Nampak sangat macam ade sesuatu. On tow pun dah ready siap nak tarik kete.


Bila police on the way tu, chinnese tu dah hilang. Takut ke ape wei.

Then, kereta police sampai dengan kereta Inspira. Masa police sampai, police angkat tangan kat green pig tu. Kau rase tak curiga? Ada 3 orang police. Semua pakai Baju putih. Macam police traffic. Then police tak tanya siapa pelapor. Tak ambik statement. Tak keluarkan ape ape pun untuk ambik statement. Then dia pegi kat green pig to (aku tak taula polis tu buat ape) Lepastu police boleh cakap, okay dah settle. Boleh sambung perjalanan. What the f?!? Macam tu je kau kata dah settle? Macam tu je?!

I sempat tanya betul ke tu plat no kereta tu which is Waja Hitam WPM471. Police cakap die ade alat yang boleh kesan terus. Tu memang betul kereta tu. Kira sync laa. Tapi sekelumit pun aku tak nampak mana mana police pegi check dalam kereta.

Ayah cakap nak pegi balai buat report laa. So that ade copy report tu and police cakap "kite dah ambik statement. Tak payah pegi balai. " Ayah terus cakap takyah nak menipu. Saya taknak buat statement bodoh bodoh macam tu je.

Then kan ade yang green pig tu kata ade grant kete kejadah tu semua kan. Ayah suruh police minta grant kete yang green pig kate ade. Tapi police TAKNAK AMBIK LANGSUNG.

Faham tak bila Kau dalam Kecemasan, bila panggil police Kau akan rasa secure tapi ni tak LANGSUNG tapi rase police bersekutu. Yang paling bodoh bila police ambik statement penjahat bukan mangsa.

And we just reported to Bukit Aman. And kena buat lagi police report.

Lesson learned:

1. Snap sebanyak mana gamba yang boleh termasuk POLICE
2. Tanya police datang dari IPD mana so senang nak refer kalau apa apa
3. Kena keras. Simpan ape ape benda untuk protect diri dalam kereta. Sebab bila Ayah keluar besi terus die slow down

**Dakwaan Natasha ini amat serius dan diharap Pihak Polis dapat melakukan siasatan segera kerana ia melibatkan integriti pasukan keselamatan itu.

KONGSI

Thursday, 23 July 2015

Malaysia Diancam Pengkhianat Dalaman! Siapakah Mereka?

Xavier Andre Justo, warganegara Switzerland mendakwa bahawa beliau dijanjikan AS $ 2mil (RM7.6mil) sebagai pertukaran data yang dicuri daripada bekas majikannya PetroSaudi International.

Menurut temubual The Straits Times, beliau tidak pernah dibayar sebagaimana yang telah dijanjikan oleh seorang ahli perniagaan terkemuka di Malaysia. Justo mendakwa perjanjian penjualan dokumen itu dicapai di Singapura pada Februari lepas, diikuti dengan perbincangan tempoh yang panjang tentang kaedah bagaimana beliau akan dibayar. 


Justo, yang kini dipenjara di Thailand atas cubaan memeras ugut bekas majikannya.

Sekumpulan individu yang ditemuinya di Singapura dalam perundingan penjualan data tersebut telah dinamakan dalam 22 muka surat pengakuan Justo kepada polis Thailand. Dia menunjukkan salinan pengakuan kepada The Straits Times.

"Saya cuba untuk membuka akaun di Singapura supaya wang tersebut dibayar secara terus dari akaun (pembeli)," kata Justo. "DBS Bank menolak, saya tidak tahu mengapa. Selepas itu saya membuka akaun di Abu Dhabi atas nama peribadi saya sendiri namun telah ditolak oleh (pembeli) kerana ia mempunyai nama saya di atasnya."

"Kemudian saya cuba menggunakan akaun syarikat saya di Hong Kong dan beliau berkata perkara yang sama, selepas itu melalui syarikat Luxembourg dan sekali lagi (pembeli) enggan maka selepas itu lah Clare Brown memain peranan," katanya.

Beliau merujuk kepada Clare Rewcastle-Brown, editor Sarawak Report kelahiran Malaysia yang berpangkalan di Britain yang mana sepanjang tahun lalu telah membuat dakwaan yang mengejutkan tentang penyelewengan berbilion ringgit firma pelaburan negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Justo mendakwa pembeli juga menawarkan untuk membayar dengan tunai.

"Jadi saya sepatutnya pergi ke Singapura setiap minggu atau setiap minggu berikutnya untuk menerima sampul surat berisi beberapa ribu atau berpuluh-puluh ribu, dan proses ini diulangi selama beberapa bulan sehingga jumlah akhir dibayar. Dan sekali lagi ditolak," katanya.

Justo ulangi kenyataan Polis Thai minggu lepas, bahawa pengakuan itu disokong oleh dokumen termasuk rekod perbualan WhatsApp dengan pembeli.

"Semua apa yang ditulis dalam pengakuan saya, sebahagian besar terbukti dengan perbualan e-mel, WhatsApp saya dengan mereka."

Beliau mendakwa, Rewcastle-Brown telah bersetuju untuk menerima AS $ 2mil dari pembeli dan menghantar kepadanya sebanyak AS $ 250,000 (RM952,000) sebulan untuk perkhidmatan perundingan.

"Saya tidak tahu sama ada beliau menerima wang atau tidak, kerana saya telah ditahan," katanya. "Saya tidak tahu."

Justo, yang diwawancara di sebuah pejabat kecil di dalam Penjara Reman Bangkok juga mendakwa bahawa kumpulan yang telah ditemui di Singapura termasuk Rewcastle-Brown telah mengubahsuai data yang telah diberikan kepada mereka.

"Saya telah memberikan dokumen-dokumen asal tanpa apa-apa perubahan," dakwa beliau. "Saya boleh mengatakan bahawa saya telah memberikan dokumen kepada dua kumpulan orang," katanya. Satu adalah Rewcastle-Brown bersama kakitangan IT beliau dan satu lagi ialah ahli perniagaan Malaysia bersama rakannya. The Straits Times tidak menamakan ahli perniagaan itu dan juga rakannya sementara menunggu maklumbalas daripada mereka kepada dakwaan terbaru itu.

Beliau mendakwa bahawa orang-orang dia telah temui itu bercakap tentang menggunakan dokumen "untuk mencuba menjatuhkan kerajaan Malaysia", sambil menambah bahawa mereka juga merujuk kepada rancangan untuk "mengubah suai dokumen".

Beliau berkata, beliau telah menuntut PetroSaudi untuk menambah sejumlah wang pada tahun 2013 tetapi  tuntutannya ditolak. Selepas itu, melalui kenalan di Geneva yang ada hubungan dengan Malaysia, beliau telah diperkenalkan kepada Rewcastle-Brown, yang kemudian bertemu di Bangkok di Plaza Athenee Hotel dan di Singapura di Fullerton Hotel. Di Singapura, Rewcastle-Brown telah ditemani seorang individu yang dinamakan dalam pengakuannya.

Menurut The Straits Times, pengakuan Justo ditulis padat dalam huruf besar lebih daripada 22 muka surat.

Beliau berkata, ia tidak dibuat dengan paksaan dan  beliau terkejut mendapat layanan yang baik di penjara Bangkok.

Sumber: Daeng Selili.blogspot

Friday, 25 July 2014

Galeri Eksklusif: Mangsa nahas MH17 selamat tiba di Belanda






Syabas! PM Malaysia Berani ke Depan Dari Lari Ke Belakang!


Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengambil risiko yang tiada pemimpin Eropah menangani kepelbagaian tragedi MH17, kata The Wall Street Journal. 

Dalam artikel, ditulis bahawa Perdana Menteri mengambil risiko, menghantar pegawai-pegawai ke dalam zon perang untuk menghadapi pemberontak bersenjata yang kerajaan hampir tiada siapa yang diiktiraf. 

"Walaupun kerajaan Eropah bergumul bagaimana untuk sampai ke tempat tersebut tanpa mengesahkan pemberontak atau mengambil risiko keselamatan, Najib mengetepikan protokol diplomatik dan keselamatan kebimbangan dan dihantar pasukannya," katanya. 

Artikel itu memetik sumber yang rapat dengan Pejabat Perdana Menteri sebagai berkata bahawa apa yang penting bagi Najib adalah hasil daripada langkah itu. 

Ini menyebabkan dapatan semula badan dan kotak hitam dari pemimpin pemisah di Donetsk. 

"Dia melihat orang-orang yang megawal kawasan tanah. Dan di atas tanah itu adalah kapal terbang kita, badan kita, kotak hitam kita, "kata sumber itu. 

Pengiktirafan, kata akhbar itu, boleh mengganggu ketenteraman Kiev dan Washington, yang berusaha untuk tidak memberi sebarang kredibiliti kepada pemberontak yang utama adalah pemimpin Rusia. 

Walau bagaimanapun, orang yang rapat dengan pejabat Najib berkata urusan tidak terjumlah kepada pengiktirafan. 

Artikel itu juga berkata Najib mengemudi jelas menyertai ramai pemimpin Barat dalam menyalahkan pemberontak untuk menenggak pesawat dan dipelihara pendirian tradisional Malaysia tidak mengambil kira pihak Amerika Syarikat, Rusia dan China. 

"Sebaliknya, beliau secara senyap-senyap mula mencari saluran belakang untuk bercakap dengan pemberontak," katanya. 

Najib, yang dikenali sebagai orang tengah tenang dan pragmatik, berjaya mendekati pemimpin pemberontak Alexander Borodai, melalui perantara yang tidak dikenali. 

K1NGMAKER: Seorang Pemimpin yang berani dan berkemampuan tidak akan meletakkan jawatan dan lari dari tanggungjawabnya...

Salute PM

Thursday, 17 July 2014

MENGAPAKAH MH17 MELALUI LALUAN UDARA ZON PERANG???



https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F4.bp.blogspot.com%2F-GLz0sNlPIPU%2FU8hJAB9TjDI%2FAAAAAAAAC04%2FKwt_A6SHwC8%2Fs1600%2Fputin.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*
(Putin dilihat turun dari pesawat setelah tiba di Russia daripada Brazil)

Ukraine Tersalah Tembak MH17 !


Terkini, lidah rasmi Russia, RT News telah melaporkan bahawa pesawat IL-96 milik mereka telah melalui laluan yang sama dilalui oleh MH17 pada jam 16:21 waktu Moskow, manakala MH17 telah melalui laluan udara yang sama pada jam 15:44 waktu Moskow, iaitu sekitar setengah jam lebih awal berbanding IL-96.

Menurut sumber Russian Today, serangan ke atas pesawat MH17 itu sebenarnya mahu disasarkan kepada pesawat IL-96 yang terbang dari Brazil ke Russia.

IL-96 adalah sebuah pesawat khas yang membawa Presiden Russia, Vladimir Putin yang mana Putin ketika itu dalam perjalanan pulang dari Brazil ke Russia selepas menghadiri satu konvensyen berkenaan BRISC.

Menurut satu sumber yang tidak mahu disebutkan namanya, pesawat yang membawa Putin dan juga Boeing Malaysia telah bersilang pada satu titik yang sama.

“I can say that Putin’s plane and the Malaysian Boeing intersected at the same point and the same echelon. That was close to Warsaw on 330-m echelon at the height of 10,100 meters. The presidential jet was there at 16:21 Moscow time and the Malaysian aircraft - 15:44 Moscow time,” - Menurut sumber berkenaan.

Tambah sumber itu lagi, pesawat yang dinaiki Putin dan MH17 mempunya struktur yang hampir sama dan menggunakan warna yang sama. Hal ini mungkin telah menjadi kekeliruan kepada si penyerang.


https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-4TP6vX1p18g%2FU8hA8K11GZI%2FAAAAAAAAC0c%2FfJPQ5oze2Yo%2Fs1600%2Fil.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*


Terkini, MH17 telah dilaporkan terhempas pada jam 12.14 pagi waktu Netherlands dimana ketika itu pesawat sedang melalui ruang udara Ukraine dalam wilayah Tokirez. Pesawat telah ditembak menggunakan "surface-to-air" missile, dengan menggunakan Buk missile launcher yang dikendalikan dari atas lori pengendali.

MH17 kemudiannya dilaporkan terhempas di ladang jagung di kampung Hrabove, Tokirez, Ukraine.

Laluan udara yang sedang dilalui oleh MH17 sebenarnya adalah dalam kawasan zon perang dan beberapa hari lepas, pihak Pejuang Pembebasan Ukraine telahpun mengeluarkan kenyataan melarang sesiapa sahaja yang melalui kawasan udara mereka dan mereka akan menembak jatuh apa sahaja yang melintasi ruang udara mereka.

Menjadi persoalan utama kepada kita semua,

MENGAPAKAH MH17 MELALUI LALUAN UDARA ZON PERANG???

https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-qnX8glYlzrY%2FU8hD4Vg9-QI%2FAAAAAAAAC0o%2Fi8gSctP9t_A%2Fs1600%2Freverted.jpg&container=blogger&gadget=a&rewriteMime=image%2F*




Wednesday, 25 June 2014

BN AKAN TUMBANG JIKA TIDAK HENTIKAN FITNAH DAP!

Salam 1Malaysia,

Sudah pun 7 hari Presiden Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin, En Ramesh Rao bersama Tony Tan menghantar surat kepada Lim Kit Siang menuntut penjelasan dan kemukakan segala bukti yang menyatakan kerajaan Barisan Nasional merupakan kerajaan yang mengamalkan rasuah dengan berleluasa. 


Tempoh yang diberikan untuk Lim Kit Siang telah pun tamat hari ini. Maka, hari ini Ramesh Rao  telah membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Sentul bagi pihak polis menjalankan siasatan dan mengambil tindakan ke atas Lim Kit Siang yang dengan jelasnya telah memfitnah.

Lim Kit Siang dikatakan telah meracuni minda rakyat Malaysia dengan melemparkan fitnah yang tiada bukti ke atas kerajaan Barisan Nasional.

Bukan sahaja Lim Kit Siang malah pemimpin - pemimpin DAP yang lain sering melemparkan fitnah keatas kerajaan pemerintahan kita. Ini harus diberhentikan dengan serta-merta, kata Ramesh Rao.

Jika ini berterusan, maka sah kerajaan Barisan Nasional akan tumbang dan tidak akan naik balik sampai bila-bila. 

Pihak berkuasa disarankan mengambil tindakan yang segera supaya virus ini tidak merebak dan menjangkit masyarakat perpaduan Malaysia.

FITNAH, NEGARA MUSNAH!

Sunday, 22 June 2014

Sekian Lama, Kembali MH370

mh370 3
SHAH ALAM – [DIKEMASKINI] Juruterbang pesawat MH370, Kapten Zaharie Shah kini dianggap sebagai suspek utama dalam insiden kehilangan penerbangan itu pada 8 Mac lalu selepas semua penumpang dan anak kapal telah dibersihkan, lapor The Sunday Times, hari ini.
The Sunday Times menyebut, siasatan jenayah tidak menolak kemungkinan pesawat itu hilang akibat kegagalan mekanikal atau keganasan dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) berpandangan jika ia melibatkan tindakan manusia, suspek utama ialah juruterbang.
Laporan itu menambah, Polis Cawangan Khas Malaysia kini memberi tumpuan siasatan ke atas Kapten Zaharie, 53, selepas pemeriksaan perisikan gagal menyokong sebarang syak wasangka terhadap individu lain atas kapal yang didapati hilang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China dengan membawa 239 penumpang dan anak kapal.
Kehilangan pesawat MH370 pada 8 Mac lalu adalah salah satu misteri terbesar dalam sejarah penerbangan.
Lapor media itu, polis sudah menemu bual lebih 170 orang dan mendapati Kaptan Zaharie, seorang yang periang, suka kepada gajet dan selalu membuat posting dalam media sosial serta tidak membuat sebarang komitmen sosial atau kerja di masa depan.
Ia berbeza dengan pelbagai perancangan yang dibuat oleh pembantu pilot, Fariq Hamid dan anak kapal pesawat itu, lapor The Sunday Times.
Kaptan Zaharie menjadi fokus pada awal kejadian kehilangan pesawat itu apabila simulator penerbangan ditemui di rumahnya yang mengandungi “rehearsal” pesawat sejauh Lautan Hindi atau mendarat di sebuah pulau dengan landasan yang pendek.
Fail simulator tersebut didapati dipadamkan, namun berjaya ditemui kembali oleh pakar-pakar yang menyiasatnya.
Juruterbang tersebut juga tiada rahsia dengan hobi luar biasanya, mencipta video penerbangan yang dimuat naik di internet.
Bekas rakan sekerjanya berkata, Zaharie gembira menerbangkan Boeing 777 sehingga beliau sanggup menghabiskan masa cutinya dengan membina simulator penerbangan pesawat itu di rumah.
“Beliau adalah seorang juruterbang yang sangat mahir dengan teknologi penerbangan. Sesiapa saja boleh tanya dan dia pasti akan membantu,” kata seorang pembantu juruterbang Malaysia Airlines (MAS) yang pernah terbang bersama Zaharie sebelum ini.
Tetapi di sebalik kehidupan sebenar, Zaharie yang hidup selesa di pinggir bandar Kuala Lumpur tinggal bersama tiga anak dan seorang cucu berusia lima tahun, timbul dakwaan mengatakan rumah tangga Zaharie mulai retak.
Bagaimanapun perkara itu telah dinafikan oleh keluarga Zaharie.
Pada 15 Mac, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah membayangkan mengenai syak wasangka kerajaan terhadap tindakan yang disengajakan oleh seseorang di atas kapal terbang.
Namun, pada 2 April, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya sedang menyiasat empat tumpuan utama, iaitu masalah iaitu peribadi dan psikologi serta sabotaj dan rampasan.
Ekoran itu, sepasukan penyiasat antarabangsa termasuk pakar kemalangan udara dari Britain, AS dan Perancis berusaha menyiasat untuk mengetahui apa yang berlaku kepada pesawat tersebut.
Saudara-mara dan rakan-rakan juruterbang tersebut menegaskan mempertahankan beliau daripada sebarang spekulasi dan khabar angin itu.
“Dia mempunyai segala-galanya dalam hidup. Beliau adalah seorang lelaki periang, ceria, profesional lengkap yang akan tahu apa yang perlu dilakukan dalam krisis,” kata Nasir Osman, yang pernah bersekolah sama dengan Zaharie ketika di Pulau Pinang.
Sementara itu, anak perempuan Zaharie, Aishah, mengutuk spekulasi mengenai bapanya dan menyifatkannya sebagai ‘pembohongan’.
Manakala abang iparnya, Asuad Khan pula berkata, Zaharie sering bermain dengan cucunya
Asuad dalam sebuah program televisyen Australia berkata, dakwaan yang dilemparkan terhadap Zaharie mengenai kehidupan peribadi dan aktiviti-aktiviti profesional adalah tidak benar.
Asuad juga menafikan bahawa kapten itu boleh menjalankan misi membunuh diri dan mendakwa pihak berkuasa mungkin menggunakan Zaharie sebagai kambing hitam.
“Beginilah, jika mereka salahkan dia, saya akan berjuang. Saya tidak akan duduk diam.
“Jika dia mengatakan bahawa Zaharie mahu (melakukan) membunuh diri di Lautan Hindi, saya akan kata, sila buktikannya.
“Jika dia mahu (melakukan) bunuh diri, itu mungkin. Tetapi mengapa dia mahu membunuh 238 orang dengan dia? Mengapa dia mahu jadi bodoh? Tak mungkin dia buat begitu,” katanya.
-Sinar harian

Tuesday, 17 June 2014

BAPA KOMUNIS LIM KIT SIANG HARUS BERTAUBAT DEMI MENDIANG RAKAN KARIBNYA

Salam 1Malaysia,


Yang Berhormat Lim Kit Siang, dikatakan dari tahun 1969 sehingga kini, walaupun menuduh kerajaan Barisan Nasional berasuah, tapi tidak pernah sekali pun menampilkan diri dan menunjukkan bukti.


Apa yang pelik kalau ada apa-apa, tolong lah kehadapan dan membuktikan dengan berani dan hati terbuka. Pihak SPRM dengan relanya membuka pintu untuk YB memperjelaskan tuduhan dan fitnah YB terhadap kerajaan Barisan Nasional.

Jika YB enggan membuktikan ataupun menunjukkan apa-apa dokumen yang berunsurkan rasuah kerajaan Barisan Nasional, maka kita dengan serta merta akan melabelkan YB sebagai 
YB BAPA PEMBOHONG!

K1NGMAKER berharap YB ke depan dan menampilkan bukti atau terus meletak jawatan dan jangan menyusahkan orang lagi.

Atau sudikah YB melangkah ke dalam penjara dan membayar denda kerana fitnah? YB tak tahu ke? 

Bertindak berani jika benar YB, jangan nak buang fitnah, mati dahsyat nanti. Jangan lupa apa yang terjadi kepada kawan karib YB yang sama - sama berfitnah. Jadikannya pengajaran.

YB Lim Kit Siang sudah uzur, tibanya masa berehat dirumah... Ini bukan kali pertama K1NGMAKER menyeru YB duduk dirumah.

Sudahpun ada cicit, high time you REST YB....